Statistik

Når du skriver en opgave, skal du løbende underbygge dine påstande og styrke dine argumenter. Her kan brug af statistik være en god metode.

Statistik handler kort fortalt om at indsamle, ordne, præsentere, analysere og fortolke data for at få information til at svare på et spørgsmål.

Når du bruger statistik, kan du 

  • Sammenligne - du kan f.eks. sammenligne lande, køn, alder, sammenligninger over tid
  • Undersøge mulige sammenhænge (fx rygning versus lungekræft)
  • Forudsige en udvikling

Her følger en liste over pålidelige kilder til statistik. Her kan du typisk generere din egen statistik og få vist statistikken som du ønsker det som søjler, kurver, tabeller lige til at sætte ind i din opgave. Husk at angive kilden.  Mange statistikudbydere giver også mulighed for, at du kan åbne de forskellige data i et Excel-ark, hvor du kan arbejde videre med tallene. 

Her kan du finde statistik:

Statistik om Danmark:

Dansk statistik:
Danmarks Statistik er Danmarks officielle institution til indsamling af statistik. Her finder du tal om befolkning, levevilkår, erhverv, økonomi m.m.
Klik dig videre til Danmarks Statistik her.

Statistikbanken:
Her har du mulighed for at bruge tallene fra Danmarks Statistik og lave en visuel præsentation i form af søjlediagrammer eller kurver. 
Ved at oprette en gratis bruger i Statistikbanken får du mulighed for at lave tabeludtræk på op til 100.000 tal ad gangen, og du får mulighed for at gemme tabellerne
Klik dig videre til Statistikbanken her.
Se en video om, hvordan du bruger Statistikbanken. Brug Edge eller Internet Explorer som browser.

Indenrigs- og Boligministeriets Kommunale Nøgletal:
Detaljeret statistik om de danske kommuner. Økonomi, befolkning, serviceniveau, socioøkonomisk index, pendlere m.m. Statistikken vises i i grafer og tabeller eller på et Danmarkskort. Mulighed for download til Excel, så du kan arbejde videre med tallene.
Klik dig videre til Indenrigs- og Boligministeriets Kommunale Nøgletal her

Statistik fra andre danske organisationer:
Der produceres også statistik af andre institutioner og interesseorganisationer i Danmark. Danmarks Statistik har lavet en oversigt over de mest efterspurgte emner.
Klik dig videre til statistik fra andre organisationer.

Statistik om andre lande og statistik fra internationale organisationer:

Udenlandsk statistik:
Har du brug for statistik fra et enkelt land udenfor Danmark? Danmarks Statistik hjælper med en oversigt over deres søsterorganisationer i andre lande. 
Klik dig videre til udenlandsk statistik her.

Amerikansk statistik:
Du finder amerikansk statistik på United States Census Bureau. Skal du bruge ældre statistik skal du finde det i deres "Statistical Abstract Series".
Klik dig videre til United States Census Bureau her.
Klik dig videre til "Statistical Abstract Series" her.

Se her en video med, hvordan du søger ældre immigrationsstatistik i "Statistical Abstract Series". Bemærk at videoen ikke er tekstet. Den er ikke lavet af Skrivopgave, så vi har ikke mulighed for at tekste den.
Immigrationsstatistik fra 1996 finder du i "Homeland Security.

EU-statistik​
Skal du sammenligne statistik for flere lande i EU, kan du bruge Eurostat. Eurostat er EU-Kommissionens departement, der er ansvarlig for offentliggørelsen af statistikker fra EU-landene. De indsamler og bearbejder statistik fra medlemslandene, så tallene harmoniseres og gøres sammenlignelige. 
Klik dig videre til EU-statistik her.

International statistik:
Klik dig videre international statistik efter emne her

Globalis:
Globalis er udviklet af FN-forbundet, der er en selvstændig forening og medlemsorganisation, der har til formål at styrke interessen for De Forenede Nationer. Globalis har et faneblad om statistik, hvor man både kan slå enkelte lande op og nemt sammenligne dem.
Få adgang til Globalis her
 
Europe World Plus:
Hvis dit lokale bibliotek giver adgang til databasen Europe World Plus, vil du her have lettilgængelige informationer, statistik og nøgletal om verdens lande. Der er også mulighed for nemt lave sammenligninger af nøgletal fra flere lande.
Log ind på Europa World Plus på din hjemkommunes biblioteksside.
Se her en video fra ekurser.nu om hvordan du søger i Europa World Plus