Skab overblik
Informationssøgning trin for trin
1. Få overblik:
Søg bredt på dit emne - eksempelvis Google, Wikipedia eller Lex (tidl. Den store Danske Encyklopædi). Vær opmærksom på, hvad der er gode søgeord (ordet “historie” er f.eks. et dårligt søgeord. “Øllets historie i England” er mere præcist og afgrænset).
2. Find søgeord
- Den brede indledende søgning på dit emner giver dig flere søgeord at arbejde med.
- Lav en brainstorm og find nye søgeord ved at stille hv-spørgsmål som hvad, hvornår, hvordan, hvem, hvorfor o .lign.
- Tænk i synonymer og fagtermer
- Oversæt dine søgeord
- Strukturer dine søgeord. Anbring dine søgeord i grupper, så får du øje på et hierarki i dine søgeord fx Infektionssygdomme - AIDS - HIV -behandling - antiviral behandling.
Vær hele tiden på udkig efter gode eller alternative søgeord, når du søger efter information. Hvis du har fundet en relevant bog, kan du slå den op i bibliotekets base og se, hvilke emneord, der er knyttet til bogen. Herved får du flere søgeord.
Brug flere forskellige søgeord, ellers risikerer du at blive låst fast i din informationssøgning. Gå ikke ud fra, at der ikke findes mere information, hvis du kun har brugt et enkelt søgeord
3. Vælg strategi:
- Hvor finder jeg bedst mit emne beskrevet?
Er det i bøger, tidsskrifter, aviser, databaser, forskningsinstitutters hjemmesider, rapporter mm.
Dit emne afgør, hvor du bedst finder opdateret information. Er emnet nyt, eller er der tale om et naturvidenskabeligt emne, er det måske kun beskrevet i artikler eller på universiteter eller forskningsinstitutters hjemmesider.
- Hvilke søgeord skal jeg bruge?
Den brede indledende søgning på dit emne gav dig flere søgeord at arbejde med. Tænk også i synonymer, og på hvad ordene hedder på engelsk.
- Hvilket sprog dækker bedst mit emne?
Skal du skrive opgaven på engelsk eller findes den bedste information om emnet på engelsk kan du i biblioteksbaserne afgrænse din søgning på sprog.
- Kan jeg nå at få materialet til min opgave inden for tidsfristen?
I biblioteksbasen kan du se, om materialet er hjemme. Er der reserveringer på det kan du se, hvor mange der står foran dig i køen.
4. Søg:
Brug dine søgeord. Find links. Brug søgemaskiner, biblioteksbaser og artikelbaser, fx Skrivopgaves "Gode links når du skriver opgave".
Klik dig videre til linkguiden "Gode links når du skriver opgave" på Skrivopgave.
5. Vælg dine kilder og vurdér dem kritisk.
- Niveau:
Ph.d.- afhandlinger eller fagbøger til indskolingen? Lad være med at bruge for meget krudt på dem, hvis niveauet ikke passer.
- Årstal: hvornår er materialet fra?
- Check om bogen har en god indholdsfortegnelse. Hvis ikke kan det være svært at bruge bogen for ofte skal man kun bruge enkelte kapitler.
- Check om bogen har et register bagest. Et register betyder, at du kan slå op hvor (i den måske lange bog) der står noget om et helt specifikt underemne, fx "sproglige analysemetoder"
- Check litteraturlisten! Hvis bogen er relevant og brugbar kan du måske finde flere oplagte titler her.
- Kan du svare på din problemformulering?
- Løbende proces. Du kan ikke klare informationssøgningen i et hug. Du søger og bliver klogere...